Világszerte október 25-én ünneplik a tészta napját, amit az első Tészta Világkongresszus napjának emlékére szerveznek meg 1998 óta.

A „pasta” az olasz kulináris identitás alappillére, a világon a legtöbbet ebből az alapételből ebben az országban készítenek el, méghozzá évente mintegy 3,5 millió tonnát. Az ünnepnap alkalmából felelevenítünk néhány ideillő statisztikát a BoldData által összegyűjtött adatok alapján.
Az olasz pizzériák és trattoriák (kisvendéglők) népszerűsége messze a többi étteremfajta fölé magasodik világszerte. Az üzemelő 471.045 darab olasz vendéglátóegységgel az olasz konyha a legelterjedtebb és legkedveltebb a világon.


A világ legjobb konyhái
A BoldData legfrissebb adatai szerint az olasz éttermek vezetik a világranglistát, ezeket követik az amerikai típusúak 201.913 darab létesítménnyel. A harmadik helyen az ázsiai éttermek állnak, 110.330 étkezdével világszerte.

 

 


Olaszország viseli a koronát
A „pasta” szülőhazájában, Olaszországban mintegy 143.852 olasz étterem található, ezzel a számmal egyértelműen övé a dobogó legfelső foka. Ilyen megközelítésben is az Egyesült Államok az ezüstérmes, a maga 137.044 darab olasz vendéglátóegységével. A harmadik helyet azonban Brazília foglalja el, ahol 34.550 olasz étterem várja a vendégeket. Németországban és Franciaországban együtt összesen 29.000 olasz konyhát vivő étterem található.