Januárban jelentősen javultak a turisztikai cégek várakozásai az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján.

A Turizmus Konjunktúra Index januárban plusz 3 ponton állt, ez azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén javulónak érzékelik. Az index értéke jelentősen, 9 ponttal nőtt az év első hónapjában - ami az index mérésének kezdete óta a második legnagyobb növekedés-, ezzel jelentősen, 21 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét. A szálláshely-szolgáltatásban jelentősen nőtt az index (plusz 8 pontra), míg a vendéglátásban közepes mértékben (mínusz 3 pontra), az egyéb turisztikai szektorban pedig kis mértékben emelkedett (plusz 5 pontra).

A szálláshely-szolgáltatásban ezzel megközelítette a mindenkori legmagasabb értékét, míg a vendéglátásban a pozitív elmozdulás ellenére még mindig nem érte el a semleges szintet (0 pontot), amely felett legutóbb még 2022. júniusban állt az index értéke.

A turisztikai cégek 63%-a a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra, a költségnövekedés átlagosan 22%-ot tett ki. A cégek 56%-a számolt be szolgáltatási árainak növekedéséről az elmúlt 3 hónapra, az áremelkedés átlagosan 11%-ot tett ki.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 53%-a növekedést, 15% pedig visszaesést vár a vendégéjszakák számában, a többiek nem várnak változást. A vendéglátásban működők közel harmada vár vendégforgalom-növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 27%-uk visszaesést prognosztizál.(MTI)