Január 18-án rendkívüli tisztújító közgyűlést tartott a KSE, a tavaly év végén lemondott Gyenge Zsolt elnök helyére, egyúttal a megüresedett elnökségi posztok betöltésére. Az egyesület tisztújító közgyűlésén a tagok többsége Starcsevics Pétert, a STARI sörfőzde tulajdonosát választotta az idén 30 éves KSE elnökének, egyúttal két elnökségi tag pozíciója is rendeződött. A közgyűlés főtitkárnak egyhangúan Rásky Lászlót jelölte.

Gyenge Zsolt, aki több mint 8 éven keresztül irányította az egyesületet, egyéb jövőbeni más elfoglaltsága miatt nem tudja vállalni a szervezet további vezetését, így 2023 év végén lemondott. A megválasztott új elnök, Starcsevics Péter elmondta, hogy legfontosabb feladatának a kisüzemi sörfőzdék megerősödését tartja, úgy, hogy a tagságot még jobban összekovácsolva, új tagokat is bevonva edukálják a fogyasztókat a magas minőségű és egyúttal megfizethető árú kisüzemi sörök felé.

Számos felmérés, így pl. a GVH által végzett ágazati vizsgálatokból kiderül, hogy a 18-49 éves korosztályban nemcsak, hogy szeretik a kisüzemi söröket, hanem kifejezetten igénylik, hogy minél több vendéglátóhelyen fogyaszthassák azokat.

Az új elnök elmondta továbbá, hogy ezek a felmérések alátámasztják, hogy a kisüzemi söröknek széles körben helye van a piacon, miközben azok elérhetősége ezt nem tükrözi. A fogyasztók segítségét is kérik a helyzet javításában: Minden rendeléskor kérdezzék meg a pincért: Milyen kisüzemi csapolt sört tudok kérni?

A 2011-es évektől sokat javult a kisüzemi sörfőzdék helyzete, de az igazi áttörés még várat magára: A kisüzemi sörfőzdéknek legyen 15-20%-os piaci részesedése. Ez csak a fogyasztókkal együtt lehetséges, ahogy Széchenyi István mondta: Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.

Az elnökség két új tagja: Szemerey Zoltán (Pécsi Sörfőzde), akinek kiterjedt kapcsolatrendszerére, sokéves szakmai tapasztalatára számítanak, Ottó Gábor (Horizonz Sörfőzde), aki az újhullámos-kraft sörök sokszínű világát képviseli, ráadásul komoly export tevékenységet is végez, főtitkár: Rásky László, akinek lobbitevékenységében bíznak, illetve a KSE kommunikátora és arca is lesz Starcsevics Péter elnök mellett.

Az egyesületet 1994. február 1-jén 18 sörfőzde tulajdonosa alapította Kerekegyházán. A megalakulás óta a magyarországi sörfőzdéket KSE néven immáron kizárólag ez az egyesület képviseli, az alapszabályban rögzített céloknak megfelelően. A jelenleg a működő kisüzemi besorolású sörfőzdék többsége az egyesület tagja.

A KSE vezetésének jelenlegi tagjai: Starcsevics Péter (Stari Sörfőzde) elnök; Bukovinszky Béla (Szent András Sörfőzde), Dúl Udó, Ottó Gábor (Horizont Sörfőzde); Simon László (Csíki Sörfőzde); Szemerey Zoltán (Pécsi Sörfőzde); Szuda János (Fehér Nyúl Sörfőzde) Főtitkár: Rásky László.