A cukrászdák a forgalom további csökkenésére számítanak Győr-Moson-Sopronban.

A hazai vendéglátóhelyek sok nehézséggel küzdöttek meg az elmúlt évek során. Megcsappant a forgalmuk, 10–20 százalékuknak be is kellett zárni. Győr-Moson Sopron cukrászdáit kérdezte a Kisalföld.
A lap körképében azt írja, hogy a győri Bécsi kávéház ettől a hónaptól kénytelen magasabb áron adni a süteményeket és a fagylaltot. Az áremelést a költségnövekedéssel indokolták, és azzal, hogy szeretnék növelni a dolgozóik bérét is. Drágább az alapanyag, vagyis a vaj, a tej és a csokoládé, emellett nőtt a közüzemi díjak és bérleti díjak mértéke is. A kiadások miatt az üzletben a tavalyi árakhoz képest 10 százalékos áremelés várható.

Bint Dóra tulajdonos közölte, hogy idén egy gombóc fagylalt előreláthatóan 600–650 forintba fog kerülni.
„Bár a törzsvendégeink visszajárnak, már nem naponta, csak hetente egyszer, és akkor sem három gombóc fagylaltot vesznek, csak egyet vagy kettőt. Szeretnénk számukra valami kedvezményt adni, erről még ötletelünk. Számítok forgalomcsökkenésre, de bízom benne, hogy a hamarosan negyvenedik évét betöltő kávéház sikeresen veszi a nehézségeket is – jelentette ki Bint Dóra.
Hozzátette, hogy a február 29-ig leelőlegezett esküvői megrendeléseket a tavalyi áron vállalják, majd csak márciustól várható áremelés.

A szintén győr Édes’N cukrászda szinten tartja az árait. A tulajdonos, Horváth Norbert kijelentette, hogy nem gondolják, hogy változna a forgalmuk, és bíznak abban, hogy idén nyáron is roskadásig lesz az utca.
Az üzlet már az újranyitásra készül. Ezen a napon vendégváró akciókkal, a gyerekeknek a fagylalt mellé ajándékkal készülnek, amely egész nyáron elérhető lesz.
A süteményeik nem kerülnek majd 1200 forintnál többe. Várnak még a beszállítók árajánlatára is, de remélik, hogy nem kell drasztikusan megnövelni a termékeik árát. Fagylaltot március 1-jétől árusítanak, kezdetben a tavalyi 550 forintos áron, ez később fog emelkedni 600–650 forintra.

A mosonmagyaróvári cukrászmester, Tukovics Antal pedig arról beszélt a lapnak, hogy jelentősen átalakultak a fogyasztói szokások.
„Egy éve emeltem utoljára árakat, ami a nyersanyagok árának növekedése miatt vált szükségessé. Sajnos azóta tovább drágult a liszt, a tej, az olaj és egyéb szükséges termékek, viszont a sütemények, torták árában ezt nem tudjuk érvényesíteni, mert elvesztenénk a vásárlókat” – mondta.
A szakember úgy látja, hogy a járvány előtti időkhöz képest 60–70 százalékkal esett vissza a forgalom. Így két műhely helyett egyben dolgozik, ma már csak két munkatárssal. Szavai szerint korábban az sem volt jellemző, hogy egy tortára árajánlatot kérjenek, ahogy az sem, hogy a megrendelt süteményért nem jönnek végül el a megrendelők.